Hemlagad sondmat

Måltiderna är ofta en trevlig stund för många familjer, där både social samvaro och olika smaker och dofter avnjuts. Om du vill att ditt barn ska få möjlighet att smaka på samma mat som resten av familjen, kan du mixa den maten med Nutrini-sondmat innan du ger sondmaten i sonden. Som inspiration har Nutricia utvecklat ett antal recept. Recepten utvecklas, granskas och näringsberäknas av en legitimerad dietist med lång erfarenhet inom området. För att säkerställa att ditt barn tillgodoser sina behov av mat och dryck, är det viktigt att du alltid kontaktar ditt barns läkare och legitimerad dietist innan du påbörjar Nutrini med variation.


INFORMATION OM VÅRA RECEPT

Recepten är anpassade för barn från 1 års ålder och är baserade på en referensportion på 200 ml. Portionsstorleken kan variera beroende på barnets ålder och energibehov. Individuella anpassningar kan därför behöva göras gällande t.ex. portionsstorlek, måltidsordning och eventuella allergier. Konsultera alltid en legitimerad dietist.

De utvalda recepten bör alltid ses som en del av en varierad kost. Ett enda recept kommer inte att täcka hela barnets energi- eller näringsbehov. Recepten är förslag på hur Nutrini-sondmat kan varieras tillsammans med vanlig mat och utgör ingen komplett måltidsplanering. Du bör därför välja bland flera av de olika föreslagna måltiderna, så ditt barn får ett optimalt intag av näringsämnen under en veckas tid. Rådgör alltid med ditt barns läkare eller dietist.

Recepten baseras på olika sorter av Nutrini-sondmat: Nutrini (utan fiber), Nutrini Multi Fibre (med fiber) och Nutrini Energy (energirik utan fiber). Alla recept kan tillagad med alla dessa tre sorter av Nutrini. Se separat näringsberäkning under varje recept.

Ladda ner recept med Nutrini!

VIKTIGA INSTRUKTIONER GÄLLANDE TILLAGNING

Det är viktigt med god kökshygien vid tillagning av mat:

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga  i hett vatten eller i diskmaskin på hög värme när du skurit rått kött och kyckling.
  • Genomstek kött och kyckling.
  • Skölj frukt och grönsaker.
  • Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C.

Mat som stått framme i rumstemperatur under måltiden längre än 1 timme bör slängas. Om barnet behöver matas väldigt långsamt kan halva måltiden värmas upp åt gången, resterande måltid förvaras i kyl under tiden.

Det kan vara svårt att få helt slät konsistensen med enbart mixerstav. Det fungerar bättre att använda en mixerstav med blandskål. En mixerstav med tillhörande blandskål på 250 ml lämpar sig för mixning av recept på 200 ml.  Till större mängder krävs större blandskål alt. en matberedare eller en blender med stark motor.

Använd inte hårdstekt mat med skorpa som kan vara svår att mixa. Koka helst maten, eller tillaga i ugn på lägre temperaturer, använd aluminiumfolie vid behov.

Tillaga endast en portion mat åt gången. Förvara öppnad påse/flaska sondnäring försluten i kylskåp i max 24 timmar. Frys inte sondnäring. Du kan frysa in bitar av exempelvis kokt fisk, kyckling eller kokta morötter samt små portioner av ris, couscous eller pasta i istärningsfack för att förenkla vardagen.

VIKTIG INFORMATION INNAN DU GER MAT I SOND

Måltiderna bör helst serveras varma (men kan även serveras vid rumstemperatur). Värm maten en kort stund i mikrovågsugn. Tänk på att mat som värms i mikrovågsugn kan bli ojämnt uppvärmd. Därför är det viktigt att röra om i maten efter uppvärmning så temperaturen fördelar sig jämnt. Måltiderna bör inte serveras kalla eftersom maten ges direkt till magen. Kall mat kan nämligen orsaka obehag för barnet. Värm aldrig mat till mer än ljummen temperatur, då höga temperaturer kan påverka näringsinnehållet.

Skölj med ordinerad mängd vatten efter matning via knappen. Extra vatten behöver ges i samband med eller mellan måltiderna. Rådgör alltid med legitimerad dietist och nutritionssjuksköterska.

Om matningen tar lång tid, kan du till vissa recept behöva späda med lite Nutrini sondnäring efter hand eftersom blandningen kan tjockna. Observera att energi- och näringsinnehållet ändras om mer sondnäring tillsätts. Rådgör alltid med legitimerad dietist.

Om det trots allt skulle fastna en liten bit mat i knappen, skölj då med vichyvatten. Ha alltid en extra knapp nära till hands om det skulle bli stopp i knappen.