Vad är en sond?
En sond är en tunn slang som går ner till magen genom näsan eller genom ett litet hål i magen. I den tunna slangen/sonden ges sondmat för att ditt barn ska kunna tillgodose sitt behov av mat och dryck. Du kan till exempel föreställa dig att sonden som är placerad genom huden på magen fungerar som en navelsträng som ditt barn får mat och dryck igenom.
-
Vårdgivaren kommer att rekommendera den sond som passar bäst för ditt barn och er situation. Man dela in sonderna i två grupper:
1. En nasogastrisk sond, även kallad ett nässond, går via näsan ner till magen
2. En gastrostomisond, även kallat magsond, sätts direkt genom huden in till magen
Innan sondmatning kan påbörjas måste en sond sättas via barnets näsa eller genom ett litet hål på magen. På vilket sätt sonden anläggs, beror på vilken sond vårdgivaren väljer och de rutiner sjukhuset har. En gastrostomi, även kallad PEG eller PEJ, är mindre synlig än en nässond, men kräver ett kirurgiskt ingrepp när den anläggs. En nässond kräver inget kirurgiskt ingrepp, men är mer synlig än en gastrostomi och det är större risk att barnet själv drar ut sonden.
Från PEG-gastrostomi till gastrostomiknapp
Det kan hända att vårdgivaren rekommenderar att en PEG kan ersätts med en gastrotub (G-tub) eller gastrostomiknapp. Denna lilla “knapp” fungerar som en ingång till magen och placeras nära huden utan synlig slang jämfört med PEG och G-tub. Gastrostomiknappen sätts på plats på samma sätt som en G-tub när kanalen/stomat har bildats, och hålls på plats med hjälp av en vattenfylld ballong på insidan av magen. Gastrostomiknapp föredras ofta av vårdpersonal och föräldrar då den är bekväm och mindre synlig för barnet.
-
Magsonder kan anläggas som PEG eller PEJ. Båda slags sonder anläggs under narkos på sjukhus. Detta kan göras på två olika sätt.
- Endoskopi: Gastrostomisonden kan anläggas med hjälp av ett gastroskop. Detta kallas en perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG). Ett gastroskop är en mjuk slang utrustad med lampa och kamera. Gastroskopet förs in genom munnen och leds ner genom halsen till magen. Läkaren använder gastroskopet för att sätta in gastrostomisonden i magen och se till att den är korrekt placerad. Därefter görs en liten öppning på huden så sonden blir synlig på magen.
- Kirurgi: Sonden kan också placeras kirurgiskt. Kirurgen planerar då en sond i magen genom att göra en öppning i huden på magen. Huden på magen sys sedan ihop runt sonden. Hur denna operation går till kan variera något mellan olika sjukhus. Be din läkare förklara hur detta görs på ditt barns sjukhus.
FÖRE OPERATIONEN
Före operationen kommer du att träffa en kirurg för att prata om operationen och förklara vad som kommer att hända. En narkosläkare kommer att förklara hur narkosen kommer gå till. Ibland behövs ytterligare undersökningar, t.ex. blodprov. Läkaren kommer informera er om hur länge ni förväntas stanna på sjukhuset, samt hur sondmatningen planeras att startas upp efter operationen.
EFTER OPERATIONEN
När operationen är klar och barnet vaknat ur narkosen kan barnet komma tillbaka till avdelningen. Barnet kan känna sig yr och dåsig och kan behöva 1-2 dagars dropp efter operationen. Men ibland går det att lämna sjukhuset efter några timmar. Fråga din vårdgivare hur länge ni förväntas stanna på sjukhuset.
DEN FÖRSTA SONDMATNINGEN
Det är vårdgivaren som beslutar hur snart efter operation som sondmatningen kan startas. Det kan ske redan samma dag efter operationen, inom en timme, men helst efter 6-8 timmar eller upp till tre dagar efteråt. Ni kan lämna sjukhuset när ditt barn har kommit igång med sondmatningen och ni ser att sondmaten tolereras väl. Detta tar ofta 3-5 dagar, men kan ta längre tid beroende på er situation och hur trygga ni är med den nya sondmatningsrutinen.
MÖT MILLE 7 ÅR, OCH HENNES MAMMA SUSANNE
Mille föddes med Rett syndrom som upptäcktes runt hennes 1-års dag. Idag har Mille sond och mamma Susanne delar med sig av sina upplevelser och känslor kring detta. Vill du ta del av hur Susannes tankar gick före och efter det att Mille fick sin sond? Titta på videon!
”Jag tror det är viktigt att berätta att det inte gör ont på någon.”
-
Sondmat till barn
Att äta tillsammans är en betydelsefull del i livet för många familjer, då det är vid måltiderna man samlas och umgås. Även om ditt barn får sondmat, kan gemensamma måltider fortfarande vara familjens samlingspunkt.
Läs mer -
Barn med funktionsnedsättning & ätsvårigheter
Barn med neurologiska funktionsnedsättningar, såsom cerebral pares (CP) eller Retts syndrom och relaterade fysiska funktionsnedsättningar kan också få olika ätsvårigheter.
Läs mer -
Behandla ätsvårigheter
Beroende på ditt barns fysiska funktionshinder och ätsvårigheter, så finns det olika sätt att öka näringsintaget. Du kan läsa mer om måltidsplanering för barn med neurologiska funktionshinder och medicinsk nutrition som kan minska ditt barns ätsvårigheter och således minska risken för undernäring.
Läs mer -
Ätsvårigheter och välbefinnande
Ett bristfälligt intag av mat och dryck orsakat av fysiska ätsvårigheter kan leda till minskat välbefinnande och hälsoproblem. I värsta fall kan ditt barn bli undernärd – vilket kan hämma tillväxt och utveckling.
Ätsvårigheter & välbefinnande -
Hemma med sondmatning
När ditt barn skrivs ut från sjukhuset brukar dietist/läkare/nutritionssköterska beställa den första leveransen av sondmat och tillbehör direkt till ert hem.
Läs mer -
Val av sondmat
Om du, i samråd med ditt barns läkare, har kommit fram till att det är dags att börja med sondmat, så finns det olika sätt att göra detta på. Val av metod beror på ditt barns fysiska funktionshinder och omfattningen av ätsvårigheterna.
Läs mer -
Innehåll sondmat
Det är inte lätt att läsa innehållsdeklarationen för sondnäring, eftersom den inte liknar den som matvaror från livsmedelsbutiker har. Men det behöver egentligen inte vara så svårt. Sondnäring innehåller alla energigivande näringsämnen, vitaminer och mineraler som ett barn behöver för att växa och utvecklas.
Läs mer -
Produkter
Medicinsk nutrition är en vanlig benämning på livsmedel för speciella medicinska ändamål som används vid nutritionsbehandling av både barn och vuxna som har svårt att tillgodose sitt dagliga näringsbehov. Dessa produkter rekommenderas och förskrivs på recept av läkare/dietist. Nedan kan du läsa mer om Nutricias utbud av produkter som kan vara relevanta för barn med fysiska eller neurologiska funktionshinder och ätsvårigheter.
Läs mer