Så kan kosten lindra epilepsi
Det finns cirka 10 000 barn med epilepsi i Sverige idag. För de drabbade barnen och deras familjer är diagnosen tuff.
Men en del kan bli bättre, och till och med anfallsfria, av något så enkelt som mat.
Många barn med epilepsi har god effekt av läkemedelsbehandling, men för cirka 30 procent hjälper av olika anledningar inte traditionella mediciner. De kan då bli hjälpta av att ändra kost.
– Ungefär hälften av de barn med läkemedelsresistent epilepsi som testar ketogen behandling blir bättre av det. Det innebär att deras anfall minskar med minst hälften. 10 procent blir till och med anfallsfria, säger Marie Lindefeldt, överläkare och barnneurolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus, där man arbetat med behandlingsformen i snart 30 år.
Fettrikt och kolhydratfattigt
Ketogen kostbehandling innebär att en patient ordineras mat som är kolhydratfattig och fyller basbehovet av protein samtidigt som den är fettrik. Ultimat bör kosten innehålla två till fyra gånger så mycket fett som protein och kolhydrater tillsammans.
– Vad som händer är att man lurar kroppen och försätter den i ett tillstånd som liknar svält, men med skillnaden att hjärnan och övriga kroppen får energi i form av ketonkroppar i stället för glukos, förklarar Marie Lindefeldt.
LÄS MER: Vad är ketogen kost?Gammal behandling
Även om metoden är relativt ovanlig för gemene man är den långt ifrån ny. I flera hundra år har man vetat om att fasta har god effekt på epileptiska anfall och fram till 50-talet, när de första läkemedlen mot epilepsi kom, var ketogen kost den behandling som användes.
I dag finns det Keto-team på nästan alla landets storsjukhus och Socialstyrelsens riktlinjer säger att behandlingen ska erbjudas barn med epilepsi där två eller fler läkemedel provats men inte fungerat och kirurgi uteslutits.
För- och nackdelar
Enligt Marie Lindefeldt finns många fördelar med den ketogena kostbehandlingen.
– Den kan ha både mindre biverkningar än läkemedel, men också förbättra exempelvis sömn och energinivå hos de barn som har problem med det.
Nackdelarna är att det kan vara svårt för föräldrarna att ansvara för en så strikt diet. Man behöver också regelbundet kontrollera glukos och ketonvärden på barnet.
– Därför är det viktigt att familjerna får stöd och hjälp av specialiserad sjukvårdspersonal, säger Marie Lindefeldt.
Vanligtvis står barnet på behandlingen i två till tre år, innan den trappas ut. För en del håller effekten i sig även efter uttrappning, medan andra kan behöva fortsätta. För vissa patienter är behandlingen livslång.
Fakta om ketogen kostbehandling
-
Socialstyrelsens nationella riktlinjer säger att barn med epilepsi kan sättas på ketogen kost om läkemedel inte fungerar och kirurgi uteslutits.
-
Det är viktigt att ketogen kostbehandling övervakas av specialiserad sjukvårdspersonal.
-
Ungefär hälften av de barn med läkemedelsresistent epilepsi som testar ketogen behandling blir bättre av det. Det innebär att deras anfall minskar med minst hälften. 10 procent blir anfallsfria.