Mjölkproteinallergi

Livet pågår här och nu, och vardagens problem måste lösas – även om de antas försvinna i framtiden. Var din familj än befinner sig i resan med mjölkproteinallergi, hittar du stöd och svar på dina frågor här.

Vad är Mjölkproteinallergi?

Mjölkproteinallergi, även känd som komjölksproteinallergi, komjölksallergi eller bara mjölkallergi, innebär allergi mot ett eller flera proteiner som finns i mjölk.

  1. Det är den vanligaste matallergin hos bebisar och småbarn med en förekomst på cirka 2-4%.
  2. Allergin visar sig ofta före 6 månaders ålder, vanligast i samband med att barnet får modersmjölksersättning som innehåller mjölk eller börjar äta gröt.
  3. Prognosen för allergi mot mjölkprotein är dock god. De flesta barn med mjölkproteinallergi blir friska under förskoleåren.
  4. Vid skolstart tål nästan alla barn mjölkprotein (inte att förväxlas med laktosintolerans). Mjölkproteinallergi kan också förekomma hos vuxna i alla åldrar.

Mjölkproteinallergi hos barn

Att barn är allergiska mot mjölkprotein beror på att kroppen misstolkar proteinet i mjölk som något farligt. Detta leder till att immunförsvaret startar en allergisk reaktion, som kan visa sig på olika sätt. Vissa reaktioner kommer direkt när barnet äter mat som innehåller mjölk, s.k. snabballergiska symtom såsom plötsliga kräkningar och uppblossande röda hudutslag. Andra reaktioner kommer långt efteråt, i vissa fall flera dagar senare, s.k. senallergiska symtom, exempelvis förstoppning eller dålig viktuppgång. 

Man vet ännu inte varför vissa barn blir allergiska mot mjölk, men man vet att risken är större om barnet har föräldrar eller syskon med allergi, astma, hösnuva eller eksem. Även barn i familjer utan allergier kan drabbas. Det viktiga är att du vet att ditt barns mjölkallergi inte beror på något du gjort fel. 

Mjölkproteinallergi hos bebisar 

Mjölkallergi hos bebisar som helammas är ovanligt, då spädbarn som ammas sällan reagerar på de små rester av komjölksprotein som kan finnas i modersmjölken om mamman äter mjölkprodukter. 

Om ett helammat barn trots allt får symtom på mjölkallergi rekommenderas mamman att fortsätta amma för att utnyttja amningens många fördelar, men mamman måste själv då undvika mjölkprodukter i sin kost. Innan man ändrar sin egen eller barnets kost ska man alltid diskutera med BVC eller barnets läkare.


Osäker på om ditt barns symtom kan bero på mjölkproteinallergi?

Symtom vid mjölkproteinallergi kan se väldigt olika ut hos olika barn och de flesta symtom som uppstår vid en mjölkallergi kan även förekomma vid andra sjukdomar och tillstånd. Det gör att det ibland kan vara svårt att koppla ihop barnets symtom med mjölk och förstå att det rör sig om mjölkproteinallergi. 

Ihållande eksem

Konstanta kräkningar

Oändliga tårar



Mjölkproteinallergi i vardagen

Allt eftersom ditt barn växer väcks nya frågor och funderingar kring ditt barns mjölkfria mat. Behöver man utesluta mjölk i sin egen kost om man ammar? Hur introducerar man nya livsmedel på ett säkert sätt när barnet börjar äta vanlig mat? Hur fungerar det med mjölkfri mat på förskolan? Läs mer om hur du kan hantera ditt barns mjölkfria kost och få svar på dina frågor.

Praktiska råd och tips

Vad är Mjölkfri Ersättning?

Mjölkfri ersättning är en typ av specialnäring som är fri från
mjölkprotein, anpassad för barn med mjölkproteinallergi. Denna typ av ersättning är utformad för att ge alla nödvändiga näringsämnen som barn
behöver för att växa och utvecklas, utan att allergisk reaktion ska uppstå.

 

Få svar om mjölkfri ersättning

Recept med mjölkfri ersättning

För dig som har barn med diagnostiserad mjölkallergi och får specialnäring på förskrivning. Upptäck hur du kan använda mjölkfri ersättning i olika recept för att skapa läckra och näringsrika måltider för ditt barn. Från frukost till middag, vi har samlat de bästa recepten för att göra din vardag enklare och smakfullare.

Utforska våra recept

Våra mjölkfria specialnäringar

Vi erbjuder ett brett sortiment av hypoallergena alternativ som är speciellt utformade för att möta barns näringsbehov utan att orsaka allergiska reaktioner vid mjölkallergi. Ditt barns läkare/dietist avgör vilken ersättning som är lämplig vid diagnostiserad mjölkproteinallergi.

Nutricias produkter är livsmedel för speciella medicinska ändamål och skall användas under inrådan av läkare eller dietist. Nutricia stöder WHO-koden att bröstmjölk är den bästa födan för spädbarnet. Ta alltid kontakt med sjukvården om du misstänker att ditt barn har mjölkallergi. Informationen på denna webbplats ersätter inte kontakt med sjukvården.