Mjölkproteinallergi hos spädbarn och barn
Mjölkproteinallergi kan även kallas komjölksproteinallergi, komjölksallergi eller bara mjölkallergi. Bli därför inte förvirrad om du stöter på dessa olika namn, det innebär alla samma sak.
Mjölkallergi är den vanligaste matallergin hos bebisar och småbarn: 2-5 % av alla barn drabbas av mjölkproteinallergi och nästan alla insjuknar under sitt första levnadsår. Ofta ger sig allergin tillkänna i samband med att barnet börjar få gröt eller modersmjölksersättning, som innehåller komjölk.
Prognosen för mjölkallergi är god. De flesta barn med mjölkproteinallergi tillfrisknar redan under förskoleåren. Om ditt barn nyligen har fått diagnosen mjölkallergi kan detta förstås kännas avlägset. Livet pågår här och nu, och vardagens problem måste lösas – även om de antas försvinna i framtiden. Därför har vi på den här webbsidan samlat information och tips för att göra livet med mjölkallergi så smidigt som möjligt.
Du bör alltid ta kontakt med ditt barns BVC eller läkare om du misstänker att ditt barn har mjölkproteinallergi. Den här webbplatsen kan aldrig ersätta kontakt med sjukvården.
-
Vad är mjölkproteinallergi?
Mjölkproteinallergi kan även kallas komjölksproteinallergi, komjölksallergi eller bara mjölkallergi. Bli därför inte förvirrad om du stöter på dessa olika namn, det innebär alla samma sak.
Läs mer -
Symtom på mjölkproteinallergi?
Symtom vid mjölkallergi kan visa sig på många olika sätt. Stora variationer i symptom mellan olika barn kan ibland bidra till att det dröjer innan ett mjölkallergiskt barn får rätt diagnos.
Läs mer -
Mjölkproteinallergi eller laktosintolerans?
När ett barn blir sjukt av att äta mjölkprodukter är det nästan alltid mjölkallergi som är orsaken. Laktosintolerans är mycket sällsynt bland spädbarn och förskolebarn, dels för att laktosintolerans inte är särskilt vanligt bland Sveriges befolkning och dels för att symtom vid laktosintolerans väldigt sällan uppkommer före skolåldern.
Läs mer -
Behandling av mjölkproteinallergi
Behandlingen vid mjölkallergi går ut på att ta bort mjölk ur barnets kost och syftar till att ge symtomfrihet. Det gäller både komjölk och mjölk från andra djur. Däremot är det inte alls säkert att du som ammar ett mjölkallergiskt barn behöver undvika komjölk. Fråga ditt barns läkare vad som gäller för er.
Läs mer -
Leva med mjölkproteinallergi
Allt eftersom ditt barn växer väcks nya frågor och funderingar kring ditt barns mjölkfria mat. Behöver man utesluta mjölk i sin egen kost om man ammar? Hur introducerar man nya livsmedel på ett säkert sätt när barnet börjar äta vanlig mat? Hur fungerar det med mjölkfri mat på förskolan?
Läs mer -
Mjölkfri amning
Vissa komjölksproteinallergiska barn är så känsliga för mjölkprotein att de reagerar på rester av komjölksprotein i modersmjölken om den ammande mamman ätit mjölk.
Läs mer -
Våra produkter för mjölkproteinallergi
Pepticate och Neocate är Nutricias specialnäringar som används vid mjölkallergi: Mjölkallergi behandlas genom att man utesluter den mat som innehåller mjölk. Under barnets första tid innebär det att ge bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning anpassad för mjölkallergiska barn.
Läs mer -
Recept vid mjölkproteinallergi
På den här sidan hittar du en mängd recept med hypoallergena ersättningar vid mjölkproteinallergi.
Läs mer
Informationen på följande sidor riktar sig till dig som har ett barn som fått diagnosen mjölkproteinallergi och en förskrivning genom sjukvårdspersonal på en specialnäring från Nutricia.
Nutricia stöder WHO-koden att bröstmjölk är den bästa födan för spädbarnet. Ta alltid kontakt med sjukvården om du misstänker att ditt barn har mjölkproteinallergi. Informationen på denna webbplats ersätter inte kontakt med sjukvården.