Behandling av mjölkproteinallergi

Behandlingen vid mjölkproteinallergi går ut på att ta bort mjölk ur barnets kost och syftar till att ge symtomfrihet. Det gäller både komjölk och mjölk från andra djur. Däremot är det inte alls säkert att du som ammar ett mjölkproteinallergiskt barn behöver undvika komjölk. Fråga ditt barns läkare vad som gäller för er.

Om ditt barn behöver en modersmjölkersättning finns två olika typer av ersättningar för mjölkallergiska barn:


Mjölkhydrolysat

Mjölkhydrolysat är modersmjölksersättning eller tillskottsnäring som baseras på mjölk, men där mjölkproteinet sönderdelats i så små delar att kroppen inte känner igen det och därför inte reagerar allergiskt på det. Denna typ av ersättning kan ges till de flesta mjölkallergiska barn.

Aminosyrabaserad

Aminosyrabaserade ersättningar innehåller inte mjölk över huvud taget. Denna typ av ersättning passar för barn som är så kraftigt allergiska att de inte blir bra på ett vanligt mjölkhydrolysat. Aminosyrabaserade ersättningar finns också för äldre barn som vuxit ur sin modersmjölksersättning, som gröt och näringsdryck.

Var hittar jag produkterna?

Dessa ersättningar säljs bara på apotek och inte i vanliga livsmedelsbutiker. Rådgör med barnets läkare eller dietist om vilken mjölkfri ersättning som passar bäst för ditt barn.

När det gäller mjölkfri mat i övrigt, kan man lätt få känslan att ”allt” innehåller mjölk. Denna upplevelse är vanlig till en början, innan man hittat fungerande alternativa produkter och recept. Mjölkprodukter har visserligen en stor roll i svensk mattradition, men det finns mycket som är både gott och näringsrikt som inte innehåller mjölk.

Hitta närmsta apotek!

När försvinner de allergiska symtomen?

Om ett mjölkproteinallergiskt barn får helt mjölkfri kost bör barnets symtom försvinna inom 2-4 veckor. Använd gärna vår symtomdagbok för att ha koll på att ditt barns samtliga symtom försvinner inom denna tidsperiod.

Om barnet inte blir bättre kan det bero på flera olika saker: Är kosten inte helt mjölkfri? Det är lätt hänt att steka i vanligt smör eller att inte tänka på att livsmedel som ströbröd och barngröt kan innehålla mjölk. Tänk igenom alla möjliga fallgropar, gärna i samråd med dietist.

  • Är barnets allergi så kraftig att ett vanligt mjölkhydrolysat inte är tillräckligt?
  • Behöver barnet en aminosyrabaserad ersättning i stället?
  • Har barnet fått rätt diagnos? Var noga med uppföljning och regelbundna återbesök till läkare.
Ladda ner Symtomdagboken här!

Kontakta dietist om ditt barn får diagnosen mjölkallergi. Mjölkfri mat riskerar att bli fattig på energi och näringsämnen som B-vitaminer, D-vitamin och kalcium. Om ditt barn får diagnosen mjölkallergi är det värdefullt med en bra dietistkontakt. Dietisten kan göra en bedömning av just ditt barns näringsintag och hjälpa till att hitta lämpliga ersättningsprodukter. Dietisten kan också föreslå berikning av maten och ge kostråd för att stötta barnets tillväxt.