Mjölkproteinallergi eller laktosintolerans?
När ett barn blir sjukt av att äta mjölkprodukter är det nästan alltid mjölkproteinallergi som är orsaken. Laktosintolerans är mycket sällsynt bland spädbarn och förskolebarn, dels för att laktosintolerans inte är särskilt vanligt bland Sveriges befolkning och dels för att symtom vid laktosintolerans väldigt sällan uppkommer före skolåldern. Detta gäller även om barnets föräldrar har laktosintolerans. Det är viktigt att skilja på mjölkallergi och laktosintolerans. En laktosfri kost innehåller mjölkprotein och kan innebära en fara för det mjölkallergiska barnet.
Mjölkproteinallergi – en riktig allergi
Mjölkproteinallergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar mot proteiner i mjölk och symtomen kan i värsta fall bli mycket allvarliga, som att barnet får svårt att andas. För att undvika en allergisk reaktion får barnet inte äta någon mat som innehåller komjölk eller mjölk från andra djur.
Laktosintolerans - svårigheter att bryta ner mjölksocker
Laktosintolerans orsakas av en försämrad förmåga i tarmen att bryta ned mjölksocker, även kallat laktos. Den försämrade förmågan att bryta ner laktos beror på en brist på ett enzym som kallas för laktas och kan ibland leda till magont, gasbildning eller diarré – symtom som också kan ses vid en mjölkallergi. En viktig skillnad är att symtom vid laktosintolerans alltid håller sig till magen och aldrig blir farliga för barnet.
Till skillnad från barn med mjölkallergi, kan barn med laktosintolerans ofta tåla en mindre mängd mjölk eller mjölkprodukter, som innehåller mindre laktos, t. ex. yoghurt och ost. Laktosfria mjölkprodukter innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter och ska därför inte ges till mjölkallergiska barn.
Det finns en stor okunskap om skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi och ibland förekommer missförstånd kring detta även inom sjukvården. Var därmed gärna extra observant om ditt barn skulle få diagnosen laktosintolerans redan under småbarnsåren.
Kontakta BVC eller ditt barns läkare om du är osäker eller orolig över ditt barns symtom.
Läs mer om mjölkproteinallergi hos barn
-
Behandling av mjölkproteinallergi
Behandlingen vid mjölkproteinallergi går ut på att ta bort mjölk ur barnets kost och syftar till att ge symtomfrihet. Det gäller både komjölk och mjölk från andra djur. Däremot är det inte alls säkert att du som ammar ett mjölkproteinallergiskt barn behöver undvika komjölk. Fråga ditt barns läkare vad som gäller för er.
Läs mer -
Leva med mjölkproteinallergi
Allt eftersom ditt barn växer väcks nya frågor och funderingar kring ditt barns mjölkfria mat. Behöver man utesluta mjölk i sin egen kost om man ammar? Hur introducerar man nya livsmedel på ett säkert sätt när barnet börjar äta vanlig mat? Hur fungerar det med mjölkfri mat på förskolan?
Läs mer -
Mjölkfri amning
Vissa komjölksproteinallergiska barn är så känsliga för mjölkprotein att de reagerar på rester av komjölksprotein i modersmjölken om den ammande mamman ätit mjölk.
Läs mer -
Våra produkter för mjölkproteinallergi
Pepticate och Neocate är Nutricias specialnäringar som används vid mjölkproteinallergi: Mjölkallergi behandlas genom att man utesluter den mat som innehåller mjölk. Under barnets första tid innebär det att ge bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning anpassad för mjölkallergiska barn.
Läs mer -
Recept vid mjölkproteinallergi
På den här sidan hittar du en mängd recept med hypoallergena ersättningar vid mjölkproteinallergi.
Läs mer