Vad är mjölkproteinallergi?
Mjölkproteinallergi hos barn beror på att kroppen misstolkar proteinet i mjölk som något farligt. Detta leder till att immunförsvaret startar en allergisk reaktion, som kan visa sig på olika sätt. Vissa reaktioner kommer direkt när barnet äter mat som innehåller mjölk. Exempel på snabba reaktioner är uppblossande röda hudutslag eller plötsliga kräkningar. Andra reaktioner kommer långt efteråt, i vissa fall flera dagar senare. Exempel på reaktioner som kommer långsamt är förstoppning eller dålig tillväxt.
Symtom på mjölkproteinallergi kan se väldigt olika ut hos olika barn och de flesta symtom som uppstår vid en mjölkallergi kan även förekomma vid andra sjukdomar och tillstånd. Det gör att det ibland kan vara svårt att koppla ihop barnets symtom med mjölk och förstå att det rör sig om mjölkproteinallergi.
Du bör alltid ta kontakt med ditt barns BVC eller läkare om du misstänker att ditt barn har mjölkproteinallergi. Den här webbplatsen kan aldrig ersätta kontakt med sjukvården.
Mjölkproteinallergi vid helamning?
Symtom på mjölkproteinallergi hos bebisar som helammas är ovanligt, då spädbarn som ammas sällan reagerar på de små rester av komjölksprotein som kan finnas i modersmjölken om mamman äter mjölkprodukter.
Om ett helammat barn trots allt får symtom på mjölkallergi rekommenderas mamman att fortsätta amma för att utnyttja amningens många fördelar, men mamman måste själv då undvika mjölkprodukter i sin kost. Innan man ändrar sin egen eller barnets kost ska man alltid diskutera med BVC eller barnets läkare.
Läs mer om mjölkproteinallergi hos barn
-
Symtom på mjölkproteinallergi?
Symtom vid mjölkallergi kan visa sig på många olika sätt. Stora variationer i symtom mellan olika barn kan ibland bidra till att det dröjer innan ett mjölkproteinallergiskt barn får rätt diagnos.
Läs mer -
Mjölkproteinallergi eller laktosintolerans?
När ett barn blir sjukt av att äta mjölkprodukter är det nästan alltid mjölkproteinallergi som är orsaken. Laktosintolerans är mycket sällsynt bland spädbarn och förskolebarn, dels för att laktosintolerans inte är särskilt vanligt bland Sveriges befolkning och dels för att symtom vid laktosintolerans väldigt sällan uppkommer före skolåldern.
Läs mer -
Behandling av mjölkproteinallergi
Behandlingen vid mjölkproteinallergi går ut på att ta bort mjölk ur barnets kost och syftar till att ge symtomfrihet. Det gäller både komjölk och mjölk från andra djur. Däremot är det inte alls säkert att du som ammar ett mjölkallergiskt barn behöver undvika komjölk. Fråga ditt barns läkare vad som gäller för er.
Läs mer -
Leva med mjölkproteinallergi
Allteftersom ditt barn växer väcks nya frågor och funderingar kring ditt barns mjölkfria mat. Behöver man utesluta mjölk i sin egen kost om man ammar? Hur introducerar man nya livsmedel på ett säkert sätt när barnet börjar äta vanlig mat? Hur fungerar det med mjölkfri mat på förskolan?
Läs mer -
Mjölkfri amning
Vissa komjölksproteinallergiska barn är så känsliga för mjölkprotein att de reagerar på rester av komjölksprotein i modersmjölken om den ammande mamman ätit mjölk.
Läs mer -
Våra produkter för mjölkproteinallergi
Pepticate och Neocate är Nutricias specialnäringar som används vid mjölkproteinallergi: Mjölkproteinallergi behandlas genom att man utesluter den mat som innehåller mjölk. Under barnets första tid innebär det att ge bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning anpassad för mjölkallergiska barn.
Läs mer -
Recept med näringsdrycker
På den här sidan hittar du en mängd olika recept med näringsdryck. Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna för hur det går att variera serveringen.
Läs mer