Viktförlust och cancer

Viktförlust är en av de vanligaste biverkningarna hos patienter med cancer. Men nu är det viktigare än någonsin att du äter ordentligt för att bibehålla din vikt. Alla viktförändringar från det att du fick diagnosen kan påverka din behandlingsdos eller till och med fördröja din behandling.


Varför spelar det roll om du går ner i vikt?

Viktförlust kan ses som något positivt, särskilt om du alltid har kämpat med extrakilon. Men det är viktigt att veta att om du oavsiktligt går ner i vikt eller väger mindre än vad som är hälsosamt för din längd (lågt BMI) kan det påverka både din behandling och din återhämtning. Detta gäller även personer som var eller är överviktiga.

Kroppsvikten är ett mått på hur tung du är.  Vår kropp består av olika mängder fett, ben, muskler och vatten, vilket kallas kroppssammansättning.  

Att gå ner i vikt kan innebära att man förlorar fett, men kan också innebära förlust av muskelmassa. Det senare är ofta fallet vid cancer.  

Musklerna är viktiga för att du ska kunna röra på dig. Om du förlorar muskelmassa kan det påverka hur stark du känner dig och vad du orkar göra fysiskt under dagen, som att stiga upp ur sängen, ta en promenad, stå upp och laga mat. 

När vi inte får i oss tillräckligt med protein bryter kroppen ned musklerna för att skaffa sig de byggstenar av protein (aminosyror) som krävs för dess tillverkning av celler som kroppen behöver för processer på annat håll, till exempel för att läka och bekämpa infektioner. Detta kan förstärka muskelförlusten (muskelförtvining). 

Inflammation är ett av kroppens sätt att bekämpa infektioner och sjukdomar.  När immunsystemet upptäcker något skadligt i kroppen, till exempel bakterier eller skadade celler, blir reaktionen en inflammation. En inflammation kan påverka kroppens hantering av näringsämnen. Den här reaktionen kan också leda till att du känner dig mycket trött, aptitlös, går ner i vikt och tappar muskelmassa.

Att hålla vikten kan hjälpa kroppen att tolerera behandlingen bättre. Detta beror på att den optimala dosen cytostatika har beräknats särskilt för dig baserat på din vikt och längd. Alla viktförändringar från det att du fick diagnosen kan påverka din behandlingsdos eller till och med fördröja din behandling. Genom att se till att ditt näringsintag är bra kan du bidra till att minska risken för att förlora ytterligare muskelmassa i framtiden. Detta kan bidra till se till att din kropp tolererar behandlingen bättre.

  • Cancer och cancerbehandling (t.ex. kemoterapi, strålbehandling eller operation) kan påverka vad du kan äta och hur väl din kropp tar upp och använder de näringsämnen den får i sig via maten.

    Du kanske inte känner för att äta och dricka eftersom du saknar aptit eller lider av munsår, muntorrhet, förstoppning, diarré, illamående, kräkningar, smakförändringar eller smärta.

    Vid cancer är det inte ovanligt att gå ner oavsiktligt i vikt (ofrivillig viktnedgång). Inte sällan är det detta som får folk att ana att något är fel och att kontakta läkare vilket sedan leder till undersökningar och cancerdiagnos. 

  • Prata med hälso- och sjukvårdspersonal om du har problem med att äta, dricka eller viktförlust. Vissa symtom som påverkar ditt intag av mat och dryck negativt kan hanteras med läkemedel och andra grundliga kostförändringar eller en kombination av båda. Och kom ihåg att vissa dagar, till exempel när du är extra trött eller veckan efter cellgiftsbehandlingen, kan vara värre än andra. Besök sidan Till hjälp för dig för att hitta användbar information kring saker som smakförändringar, illamående och andra problem som hindrar dig från att äta och dricka ordentligt. 

    Eftersom dina cancerbehandlingar kan påverka din förmåga att äta och dricka bör ditt vårdteam ta hänsyn till detta. De kan hjälpa dig att förutse och förbereda dig på hantering av symtom och dåliga dagar samt ge dig råd om hur länge detta kan förväntas vara. Eftersom många cancerbehandlingar är långa och komplexa är det inte ovanligt att remitteras till en dietist så att ni tillsammans kan utarbeta en individuell nutritionsplan för just dig. Detta kan hjälpa dig att hantera symtom och problem när de uppstår, i synnerhet de som du tycker är jobbigast.

  • Fysisk aktivitet eller att hålla sig aktiv är viktigt och går hand i hand med god näring. Inte minst när det gäller att bevara en god muskelhälsa och hjälpa dig att orka med dina vanliga aktiviteter. 

    Att hålla sig aktiv kan innebära att du ägnar dig åt dina vanliga dagliga aktiviteter i så hög utsträckning du orkar, vilket kan variera kraftigt mellan olika individer. För en del kan det handla om att orka duscha, laga mat eller mellanmål, göra lite hushållsarbete eller ta en promenad. För andra kan det handla om att cykla eller simma – kort sagt vad som är normalt för dig. Att hålla sig aktiv kan hjälpa dig att känna dig mer positiv, så försök att få ut det mesta av dina bra dagar.

    För vissa personer kan det finnas särskilda råd om övningar och aktiviteter för att bibehålla eller bygga upp muskler eller muskelstyrka.  Medlemmar av vårdteamet, inklusive sjukgymnaster, kan ge specifika råd.

    Om du funderar på att börja med någon ny typ av motion eller fysisk aktivitet som du inte har ägnat dig åt tidigare bör du först rådfråga vårdteamet.

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein kan användas för att komplettera kosten hos patienter som inte kan täcka sitt näringsbehovet med vanlig mat.

Läs mer