Hälsa och träning för äldre

Det är viktigt med hälsa och träning för äldre. Det vi kallar skörhet och muskelsvaghet som bland annat kännetecknas av tecken som trötthet, låg fysisk aktivitet, ofrivillig viktförlust och allmän svaghet, kan till viss del handla om att kroppen får för lite näring. Men det finns också annat att tänka på för att få tillbaka orken, styrkan och livsgnistan. Allt fler forskningsresultat visar att vi kan träna och bygga upp våra muskler och vår kondition högt upp i åren samt att även måttlig träning kan ha gynnsam effekt på hälsan.

 


Det är aldrig för sent att börja träna

Fysisk aktivitet och muskelträning ökar det allmänna välbefinnande och minskar risken för många sjukdomar. Träning för äldre kan se ut på många sätt. Muskelträning kan utföras i enkelhet genom dagliga uppresningar från stol eller gå i trappor för att öka muskelstyrkan. En promenad på 30 minuter i valfritt tempo några gånger i veckan ökar både styrkan, konditionen, balansen och matlusten. Dessutom undviker man att stelna till och får igång blodcirkulationen, vilket höjer välbefinnandet. Om vädret inte tillåter promenader eller om man inte klarar av att gå ut är det bättre att röra sig i bostaden än att inte röra sig alls, men se till att mattor och annat som är lätt att snubbla på inte är i vägen.

Att vara utomhus en stund varje dag i dags- och solljus är också bra för kroppen. Solljuset gör att kroppens D-vitaminhalt ökar. D-vitamin höjer vårt välbefinnande och hjälper kroppen att ta upp kalcium som är viktigt för att motverka benskörhet. Att hålla igång hjärnan är viktigt när man blir äldre. Korsord, Sudoku, pussel, böcker och tidningar är bra sätt att hålla hjärnan i trim. Men även att umgås med andra människor och delta i sociala sammanhang sätter igång hjärnverksamheten. Orkar man inte prata själv kan man alltid sitta med och bara lyssna.