Föreläsningar, webbinarium och inspelningar
Här finner du information om kommande föreläsningar och webbinarium inom området Alzheimers sjukdom, demens och minnesstörning samt även inspelningar av tidigare events och webbinarium.
Dessa är avsedda för dig som lider av en minnesstörning eller är anhörig till någon som gör det.
Podcast från frukost med Alzheimers Life med tema "Fråga doktorn"
Det var ett stort engagemang från deltagarna på Alzheimer Lifes frukostseminarium med Tema ”Fråga doktorn”. Nu finns hela diskussionen, frågorna och svaren som podcast.
Läs mer och lyssna helt kostnadsfritt här.
Lyssna på podcasten härWebbinarium: Bra mat för hjärnan med Demensförbundet
Maten och hur vi lever kan påverka risken att utveckla demens, men kan vi göra något om vi fått diagnostiserad kognitiv svikt?
När man lever med en kognitiv sjukdom kan både maten och måltidssituationen föra med sig utmaningar, och funderingar om vad som egentligen är hälsosamt att äta kan komma.
Möt två dietister som pratar om kopplingen mellan god hjärnhälsa och kosten. Du får tips och råd och har möjlighet att ställa frågor.
FÖRELÄSARE:
Nicholas Levak, leg. dietist, doktorand (Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet)
Cecilia Svanberg, leg dietist, omsorgsförvaltningen i Växjö kommun
Moderator: Liselotte Björk, förbundsordförande Demensförbundet
Se inspelningen härKosten och Alzheimer – lyssna på en intressant podcast!
Forskningen kring Alzheimers sjukdom har under de senaste åren gjort större framsteg än på många decennier och en stor del av det handlar om livsstilsforskning och kosten.
Detta diskuterades under ett frukostevent den 8 april arrangerat av Alzheimer Life där bla professor Miia Kivipelto men även patient och anhöriga deltog. Nu släpps en podcast där man kan ta del av diskussionen. Gå in på länken nedan för att lyssna på avsnittet.
Lyssna på podcasten här!10 Typiska symtom på Alzheimers sjukdom
- Namn, ord och överenskomna händelser glöms ofta bort. Barnbarnets födelsedag eller läkarbesöket glöms bort, man måste leta efter ord med omskrivningar.
- Känslan av tid försvinner, platsen skapar osäkerhet. Osäkerhet om vart du är på väg, var du kommer ifrån eller varför du befinner dig på platsen där du är.
- Svårigheter att förstå. Svårigheter att förstå siffror, exempelvis när man gör affärer, eller att följa med i handlingen i en historia.
- Upprepade frågor och upprepning av saker. Frågor och upprepning av samma saker om och om igen.
- Ångest, vanföreställning, rastlöshet.
- Personlighetsförändring. Förändringar i karaktär, sätt att agera och/eller beteende.
- Svårigheter att utföra uppgifter som kräver planering och koncentration.
- Upprepade allvarliga missgrepp. Det kan exempelvis handla om att glömma att ta mediciner eller att gång på gång glömma att sätta på spisen.
- Det blir svårt att prata. Talet saktar ner och dess innehåll blir sämre.
- Humörsvängningar
Souvenaid
Souvenaid är livsmedel för speciella medicinska ändamål, specifikt utvecklad för kostbehandling vid tidig Alzheimers sjukdom och skall användas under medicinsk övervakning.
Diagnos på Alzheimers sjukdom
Att märka en försämring av ditt eller din närståendes minne kan vara skrämmande, men låt inte det göra att du dröjer med att undersöka vad anledningen kan vara. Om du misstänker Alzheimers sjukdom är det en god idé att så snart som möjligt uppsöka en vårdcentral, en minnessjuksköterska eller en privatläkare.
Behandling av Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste minnessjukdomen i Sverige och den viktigaste sjukdomen som orsakar demens. Det finns inget botemedel mot minnesstörningar, men symtomen kan lindras och sjukdomsförloppet bromsas.
Kost vid Alzheimers sjukdom
En hälsosam och näringsmässigt komplett kost spelar en viktig roll genom hela livet. Det är viktigt för en person med minnesstörning att få tillräckligt med energi från maten, men matens kvalitet är också betydelsefull. Studier visar att minnessjukdom i tidigt stadium kan bromsas avsevärt av en hälsosam kost.
Förebyggande av Alzheimers sjukdom
Demens är en uppsättning symtom som förknippas med kraftigt försämrat tänkande, minne och funktionsförmåga. Alzheimers sjukdom är den vanligaste minnesstörningen som orsakar demens. Hjärnan kan skyddas från demens med en hälsosam livsstil och kreativa hobbies.