Tips för att börja förskolan när man har PKU

De flesta föräldrar känner sig nog lite nervösa när det är dags för barnet att börja förskolan och som förälder till ett barn med PKU har du säkert ännu fler frågor. Hur ska det gå med maten? Kommer värdena stiga nu? Kommer någon annan verkligen att kunna ha lika bra koll som vi? Det kan vara en hjälp att tänka på att det har fungerat för många före er.

Förberedelser

Innan ditt barn börjar förskolan fyller du som förälder i ett formulär om specialkost där PKU-kosten tas upp. Bli inte förskräckt om förskolan inte känner till PKU – det hör till vanligheterna. De flesta förskolor är vana vid att hantera andra specialdieter, eftersom många har hand om barn med t ex allergikost. En fördel med PKU är att den inte ger akuta symtom som t ex vissa allergier gör. Samtidigt behöver alla runt barnet veta att det är minst lika viktigt att följa PKU-dieten ändå.

Barnets dietist hjälper till med planering av maten för att den ska vara helt anpassad efter ditt barn. En bra lösning är att ha en rullande matsedel med PKU-mat som såväl kökspersonal som barn och pedagoger blir van och känner sig trygg med. Recept och portionsmängder måste följas noggrant. Kökspersonalen kan frysa ner rätter, som sedan är enkla att ta upp och servera med nykokt potatis eller lågproteinris/-pasta. Det underlättar om hon eller han någon gång är sjuk eller ledig. Vid varje måltid ska det finnas livsmedel tillhands som barnet kan äta sig mätt på om den upplagda portionen inte stillade hungern. Lågproteinbröd är bra för det ändamålet.

Barnets specialmat, alltså lågproteinprodukter som pasta, ris, mjölk, äggersättning och mjöl, lämnas till förskolan tillsammans med barnets proteinersättning. Såvida den inte är färdigblandad medföljer en tydlig instruktion om hur den tillreds.

Det är viktigt att PKU-maten inte förväxlas med glutenfri mat, även om enstaka livsmedel kan vara desamma. Påminn gärna personalen om det. Förskolan kan också ha nytta av PKU-kokboken, som innehåller såväl recept som information om PKU.

Kräv bra rutiner

Enligt gällande lagstiftning ska förskolemiljön vara säker, det gäller självklart även för barn med PKU. Se till att ordinarie personal alltid finns vid bordet där barnet med PKU sitter, att det finns listor att läsa om vilka livsmedel barnet får äta obegränsat av (t ex lågproteinbröd) och att alla runt barnet vet vad PKU är.

Kunnskap och kommunikation

Såväl förskolans kökspersonal som personalen närmast barnet behöver undervisning i vad PKU är och vad barnet kan äta på förskolan. Allra bäst är det om personal från förskolan kan komma till sjukhuset och få information från barnets läkare och dietist.

Kommunikationen med förskolan är viktig så att du som förälder vet vad ditt barn fått i sig under dagen. Ett sätt att få så detaljerad information som möjligt är att ha en matdagbok som går mellan förskolan och hemmet, så att du vet hur mycket återstående Fa/naturligt protein du behöver fylla på med efter dagen på förskolan. Det kan kännas krångligt för alla inblandade i början, men ge det lite tid – rätt vad det är så rullar det smidigt.

 

Informationen på denna sidan ska inte ersätta kontakt med hälso- och sjukvården, eller råd och medicinsk övervakning av hälsopersonal.
Din dietist och/ eller din läkare ger dig råd om alla aspekter avseende hantering av din metabola sjukdom för dig och din familj.
Fråga därför alltid om råd från din dietist och/eller läkare innan du gör ändringar i din kostbehandling.