Tips för barnkalas med hänsyn till ”proteinallergi”
PKU ska självklart inte vara något hinder för ett roligt och smarrigt barnkalas – oavsett om det är på hemmaplan eller hos kompisen. Här kommer tips för ett lyckat party.
Kalasets godsaker
Om möjligt kan det vara trevligt med ett fikabord där barnet med PKU kan äta det mesta, t ex en härligt färgglad fruktsallad eller sorbet med tårtljus och tomtebloss.
Ett annat alternativ är att göra i ordning en vanlig tårta till de andra barnen och en liten egen tårt-bakelse med ljus och pynt till födelsedagsbarnet, kanske serverad på lite större assiett och med tårtpapper, så att det ser extra festligt ut. Det kan även vara roligt att servera lågproteinmuffins med frosting och skålar med strössel, så att alla kan göra sina egna snygga favoritmuffins. Låt barnet vara med och välja vad som känns bäst för henne eller honom. Försök att servera god PKU-mat i stället för att göra ett undantag och ge ”vanliga” grejer. Annars blir budskapet att PKU-maten är sämre och mindre festlig än den ”vanliga” maten.
För oss vuxna är själva tårtan och fikabrödet ofta viktigare än för barnen – ofta står ju assietterna med rester av både tårta och bullar kvar på bordet medan barnen stormat iväg för att leka. Satsa på att planera roliga lekar i stället för att sätta ribban högt för fikabrödet, lekar är garanterat proteinfria!
Tips på lekar
- Omvänd kurragömma: ett barn gömmer sig – resten letar.
- Sätt knorren på grisen: rita en gris på ett stort papper och sätt upp på en vägg. Sätt en ”knorr” i form av en snörstump på en bit häftmassa och låt sedan barnen ett efter ett, med bindel för ögonen, försöka sätta knorren så nära grisrumpan som möjligt. Närmast vinner.
- Dansstopp: alla barn dansar till favoritmusiken. Så fort musiken tystnar ska alla frysa till statyer.
- För pysselälskaren: klipp ut kronor i färgat, lite tjockare papper, ställ fram pennor, limstift och paljetter på bordet och låt alla tillverka sin egen kalaskrona.
Fiskdamm/skattjakt
Ett kalas är inte komplett förrän fiskdammen eller skattjakten är avklarad – hur svettigt det än är för kalasvärdarna. Här går det utmärkt att hitta godis till påsarna som alla, inklusive kalasbarnet med PKU, kan äta: hårda karameller, hårda klubbor och marmeladkonfekt innehåller ofta mest socker och minimala mängder protein. Lakrits och choklad däremot, förutsatt att det inte är särskild lågproteinchoklad, innehåller mycket protein och bör undvikas. Generellt gäller att det är bra att välja förpackat godis, eller godis som man kan få information om innehållet i. I en innehållsdeklaration står ingredienserna i fallande ordning, med den ingrediens som det finns mest av först. Om det t ex står mjölk eller vetemjöl tidigt innebär det att innehållet av protein är relativt högt.
Kom ihåg att godis inte är allt – både barn och föräldrar uppskattar även andra roliga grejer i påsen som t ex:
- Bokmärken
- Reflexer
- Fingerdockor (finns att köpa relativt billigt i flerpack)
- Luktsudd
- Klistermärken
- Tatueringar
- Ballonger
- Serpentiner
Bjuden på kalas
Prata med föräldrarna till det barn som fyller år. Vad har de tänkt servera? Vad kan ni bidra med för att komplettera så att det blir mycket gott för ditt barn att välja mellan också?
Tipsa om godis till påsarna, så att även ditt barn kan äta. Om kalasvärdarna ändå inte kan få till påsar som passar alla så fråga om påsarna kan lämnas ut just när barnen blir hämtade, så blir det inte lika tydligt att det är olika godsaker i påsarna.
Kalas på förskolan/skolan
På många förskolor och skolor har man slutat fira födelsedagarna med glass eller fika. I stället får födelsedagsbarnet andra favörer som t ex födelsedagskrona och födelsedagsstol. Fråga hur födelsedagen firas på ditt barns förskola/skola. Om något särskilt brukar serveras så är det bra om köket tipsas om recept och produkter redan vid skolstarten så att det inte glöms bort. Fråga ditt barns dietist om idéer.